Mule w białym winie
Mule w białym winie
Składniki
2 porcje
- 1 kg małży
- 3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pieprz i w razie potrzeby sól
Przygotowanie
- Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.
- Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
- W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli.
- W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.
Propozycja podania
Małże podaje się same na przystawkę, można do nich podać bagietkę czosnkową. Podaje się je również z frytkami na danie główne.
Wskazówki
Najlepsze i najsmaczniejsze są świeże małże Należy zwracać uwagę, aby były zamknięte. Jeśli są otwarte, to zapewne są już martwe. Można to sprawdzić stukając muszelką o blat stołu. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić.
Comments
Leave your comment