Łosoś pieczony
Łosoś z piekarnika
Łosoś z piekarnika – przepis podstawowy
To najprostsza wersja pieczonego łososia, do której potrzeba nam tylko trzech prostych składników. Wychodzi z niego doskonale upieczona, pyszna ryba, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. W tej wersji należy pamiętać o zasadzie, by łososia wkładać do zimnego piekarnika. Za każdym razem wychodzi bardzo soczysty.
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- sól
- sześć plastrów świeżego masła
Filety z łososia myjemy, sprawdzamy dokładnie, czy nie zostało w nich ości. Ewentualnie ściągamy z nich skórę. Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dnie układamy trzy plasterki masła i posypujemy je solą. Na nich układamy filety oraz kolejne trzy plastry masła i posypujemy całość solą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy rybę przez około 1 godzinę.
Taka pieczona, prosta ryba doskonale będzie smakowała z ryżem lub puree ziemniaczanym oraz surówką ze świeżych warzyw, np. sałatą skropioną sosem winegret.
Comments
Leave your comment